Türkiye’de öğretmen atamaları başta olmak üzere birçok kamu personeli alımında uygulanan mülakat sistemi, son yıllarda adalet ve şeffaflık tartışmalarının odağına yerleşti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 20 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin mülakat sonuçları, sıralamaların açıklanmaması nedeniyle tepki topladı. Uzmanlar ve sendikalar, mülakat sisteminin liyakatten uzak olduğu, torpili ve adam kayırmayı teşvik ettiği yönünde eleştirilerde bulunuyor.

"Mülakatlar torpili meşrulaştırıyor"

Eğitim Sen Iğdır Şube Başkanı Efe Tabak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı mülakat sonuçlarının sıralama bilgisini içermemesine yönelik eleştirilerde bulundu. Tabak, bu durumun adil bir süreç yürütülmediğine işaret ettiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Mülakat sistemi, torpil ve adam kayırma yöntemidir. Bu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Sıralamanın açıklanmaması, sistemin kadrolaşmaya açık olduğunu ve liyakati yok saydığını gösteriyor. Öğretmen atamalarında sadece KPSS sonuçlarının dikkate alınması ve mülakatsız bir sistem kurulması gerekiyor. Mevcut uygulamalar, öğretmen adaylarının güvenini sarsıyor ve geleceğe dair ciddi endişeler doğuruyor."

"Demokratik ve şeffaf süreç talep ediyoruz"

Tabak, mülakatların kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, öğretmenlerin sadece uzmanlık alanlarına dayalı olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi."Öğretmen adayları, kendi branşlarındaki KPSS puanları esas alınarak atanmalıdır. Mülakat ve güvenlik soruşturmaları, keyfi değerlendirmelere ve hak kayıplarına neden oluyor. Bu süreçler liyakati ikinci plana itiyor. Eğitim emekçileri atandıklarında bile, bu süreçlerin yarattığı adaletsizlikler nedeniyle mesleklerine olan inançlarını kaybediyorlar."

"Öğretmen açığı büyük, çözüm bekliyoruz"

Türkiye’deki öğretmen açığına dikkat çeken Tabak, mevcut atama sayılarının yetersiz olduğunu söyledi:"Milli Eğitim Bakanlığı'na göre öğretmen açığı 150 bin, ancak bizim tespitlerimize göre bu rakam en az 250 bin. Buna rağmen sadece 20 bin öğretmen atanacak. Süreç, mülakatlar nedeniyle sürekli erteleniyor. Seçimlerden önce verilen mülakatın kaldırılacağı sözünün tutulmaması, öğretmen adaylarında hayal kırıklığı yaratıyor. Bu durum sosyo-ekonomik yetersizlikleri olan adayları daha fazla etkiliyor. Böyle bir sistem, eğitim emekçilerini pasifleştiriyor ve toplumda derin yaralar açıyor."

Iğdır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri İşin Mutfağında Iğdır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri İşin Mutfağında

"Laik ve liyakata dayalı bir eğitim sistemi istiyoruz"

Eğitim Sen’in taleplerini net bir şekilde dile getiren Tabak, eğitim sisteminin baştan sona revize edilmesi gerektiğini belirtti."Bizler, öğrencilerin karnının doyduğu, eğitim materyallerine kolayca ulaşabildiği, güvenli ve temiz okullar istiyoruz. Eğitim emekçileri liyakata dayalı bir sistemle atanmalı, hak ettiği değeri görmelidir. Gerici yapıların, vakıfların ve derneklerin eğitimden elini çekmesi gerekiyor. Eğitim emekçileri olarak bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz ve birlikte başaracağız."

Kaynak: ZERRİN SARGUT