Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirli dönemlerde yapılan uzun bir süreç ve sınav değerlendirmesi sonucu, ülke genelinde somut olmayan kültürel miras alanlarında üretimlerin teşvik edilmesi ve geleneksel kültürün yaşatılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda Usta Öğretici Hatice Mengi, dokuma alanında yıllardır gösterdiği çalışmalar sonucunda Iğdır’ın ilk somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı oldu.
Mengi, bu unvanı almaya hak kazandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Iğdır İl Kültür Müdürlüğü’ne gönderilen Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı kartını, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nebi Işık’ın elinden aldı.
Her yıl Türkiye genelinde kültürel miras taşıyıcılarının tespiti amacıyla belirli becerilere sahip vatandaşlar, Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi tarafından kayıt altına alınmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından bu çalışmalar yürütülmekte olup, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Tespit ve Değerlendirme Kurulları geleneksel dokuma alanında da süreçleri yürütmektedir.
Hatice Mengi, Iğdır dokumalarında kullanılan renk, motif ve kompozisyon özelliklerine bağlı kalarak yöresel dokumalar gerçekleştirmiş, Iğdır’daki Yöresel Halı ve Kilim Dokuma kurslarında usta öğretici olarak görev yapmış ve sayısız öğrenci yetiştirerek bu alana önemli katkılar sağlamıştır. Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak kayıt altına alınan Mengi, bu unvanla birlikte özellikle il dışında gerçekleştirilecek tanıtım günlerinde ve yurt dışı etkinliklerinde Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile iş birliği içinde ilin tanıtımında aktif rol alabilecek.
Ulusal ve uluslararası birçok sergide dokumaları sergilenen Hatice Mengi’nin, “Iğdır Geleneksel El Örmeleri” isimli bir kitabı da bulunmaktadır.